SERPENS Borászat
SERPENS TOKAJ DRY 2019
2019
Fehér
Bor
Sárgamuskotály (Muscat Blanc), Furmint, Hárslevelű
Száraz
Magyarország
Tokaj-Hegyalja
11,5 % Vol.
0,75 L
12,00 C
4,7 g/L
Vinifikáció:
A bor elkészítésénél a három fő Tokaji fajtát használunk Furmintot 65%-Hárslevelűt 25%-Sárgamuskotályt 10% arányban.
A Hárslevelű a Bodrogolaszi Somos dűlőből, a Sárgamuskotály és a Furmint Sárospatakról, a Királyhegy dűlőből származik.
A szüret a Sárgamuskotállyal kezdődött, ezt követte a Hárslevelű, és néhány nap után a Furmint szürete is megtörtént két menetben. A legfontosabb szempont a készítés folyamán az volt, hogy csak teljesen egészséges fürtöket dolgozzunk fel. A Sárgamuskotályt csak nagyon enyhe1 órás héjon áztatással, a Furmint és Hárslevelű fajtákat fürtpréseléssel dolgoztuk fel.
A borok erjesztése acéltartályban, fajélesztős beoltással, 16-18 °C-on történt. A Sárgamuskotály erjedése végén a még erjedő mustra lett az előzőnap préselt, Hárslevelű mustja színelve és így egy héttel eltolva fejeződött be az erjedése. A három fajtát az első fejtés alkalmával házasítjuk össze.
Kóstolási jegyzet:
Színe nagyon világos, halvány sárga vibrálással.
Illatban a frissesség az, ami először eszünkbe jut az első szippantáskor. Tropikális, enyhén ananászos, maracujás, valamint friss érett jegyek jellemzik. Egyik fajta sincs túlsúlyban, ugyanakkor mindegyik jelleg megtalálható benne.
Ízében lendületes, a frissesség, mint fő vonal itt is jellemző. érett gyümölcsök, például őszibarack és körte tökéletes nyári kompozíciója, melyet a nagyon elegáns savösszetétel tesz teljessé.
Jól iható, kedves friss bor, mely a pohár kiürülésekor szinte maga szól, hogy tölts még egy pohárral.
1 750 Ft
Egységár: 2 333 Ft/L
KészletenBelföldön Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett
Biztonságos fizetés
Vinifikáció:
A bor elkészítésénél a három fő Tokaji fajtát használunk Furmintot 65%-Hárslevelűt 25%-Sárgamuskotályt 10% arányban.
A Hárslevelű a Bodrogolaszi Somos dűlőből, a Sárgamuskotály és a Furmint Sárospatakról, a Királyhegy dűlőből származik.
A szüret a Sárgamuskotállyal kezdődött, ezt követte a Hárslevelű, és néhány nap után a Furmint szürete is megtörtént két menetben. A legfontosabb szempont a készítés folyamán az volt, hogy csak teljesen egészséges fürtöket dolgozzunk fel. A Sárgamuskotályt csak nagyon enyhe1 órás héjon áztatással, a Furmint és Hárslevelű fajtákat fürtpréseléssel dolgoztuk fel.
A borok erjesztése acéltartályban, fajélesztős beoltással, 16-18 °C-on történt. A Sárgamuskotály erjedése végén a még erjedő mustra lett az előzőnap préselt, Hárslevelű mustja színelve és így egy héttel eltolva fejeződött be az erjedése. A három fajtát az első fejtés alkalmával házasítjuk össze.
Kóstolási jegyzet:
Színe nagyon világos, halvány sárga vibrálással.
Illatban a frissesség az, ami először eszünkbe jut az első szippantáskor. Tropikális, enyhén ananászos, maracujás, valamint friss érett jegyek jellemzik. Egyik fajta sincs túlsúlyban, ugyanakkor mindegyik jelleg megtalálható benne.
Ízében lendületes, a frissesség, mint fő vonal itt is jellemző. érett gyümölcsök, például őszibarack és körte tökéletes nyári kompozíciója, melyet a nagyon elegáns savösszetétel tesz teljessé.
Jól iható, kedves friss bor, mely a pohár kiürülésekor szinte maga szól, hogy tölts még egy pohárral.
Az évjáratról
A koranyári hidegek, egyszámjegyű Celsius-fokok után az évszazádos távlatban is legforróbb július, forró nyár és kellemes ősz igyekezett kárpótolni a szőlőtermelőket. Ez összességében ígéretes évjáratot eredményezett, ahol az extrém kánikula ellenére a savakat is jellemzően sikerült jól megőrizni.
Sárgamuskotály (Muscat Blanc)
Világfajta, tipikusan szőlős, szőlővirágos, érettebben fűszeres, korianderes, mazsolás aromákkal. Olasz vagy görög eredetű, hivatalosan francia nevén muscat blanc à petits grains-ként (kb. "kisszemű fehér muskotály") ismert. Magyarországon 800 ha az összterülete, főleg Tokajban megtalálható (nem azonos a más vidékeinken népszerű ottonel muskotállyal, sőt annak valójában csak távoli rokona).
Furmint
Testes, tüzes, magas savú és hosszan eltartható borokat ad, tipikusan almás-körtés-birses aromatikával. Számos forgalomban lévő, megdőlt elmélet után, a genetikai kutatások fényében kijelenthető, hogy Tokaj-Hegyalja a fajta őshazája. Magyarországi termőterülete összesen mintegy 4000 ha.
Hárslevelű
Jellegzetes illatú, finoman fűszeres, lágyabb savú, őszi gyümölcsökre emlékeztető ízvilágú, kedves bort ad. Régi kárpát-medencei fajta, nevét valóban a szőlő leveleinek alakjáról kapta. Egyébként a furmint leszármazottja, feltehetőleg spontán kereszteződés eredményeként; összterülete 1600 ha.