SERPENS Borászat
SERPENS FRIZZCO 2020
2020
Fehér
Gyöngyözőbor
Sárgamuskotály (Muscat Blanc), Furmint, Hárslevelű
Száraz
Magyarország
Tokaj-Hegyalja
10,5 % Vol.
0,75 L
12,00 C
3,4 g/L
Vinifikáció:
A bor elkészítésénél a három fő Tokaji fajtát használunk Hárslevelűt 45%-Furmintot 40%-Sárgamuskotályt 15% arányban.
A Hárslevelű a Bodrogolaszi Somos dűlőből, a Sárgamuskotály és a Furmint Sárospatakról, a Királyhegy dűlőből származik.
A szüret a Sárgamuskotállyal kezdődött, ezt követte a Hárslevelű, és néhány nap után a Furmint szürete is megtörtént . A legfontosabb szempont a készítés folyamán az volt, hogy csak azokat a teljesen egészséges fürtöket szedjük le, amelyek sav-cukor egyensúlya a legalkalmasabb gyöngyözőbor készítéséhez.
A Sárgamuskotályt csak nagyon enyhe1 órás héjon áztatással, a Furmint és Hárslevelű fajtákat pedig fürtpréseléssel dolgoztuk fel.
A borok erjesztése acéltartályban, fajélesztős beoltással, 16-18 °C-on történt. A három fajtát az első fejtés alkalmával házasítjuk össze.
Kóstolási jegyzet:
Színe nagyon világos, halványzöldes sárga.
Illatban nagyon friss virágos, bodzás szinte robban a pohárból. Ízében szintén ezek a virágos, bodzás jegyek jelennek meg fehér húsú őszibarackkal kiegészítve, melyet az buborékok még intenzívebbé tesznek. Az élénk savszerkezet, az alacsonyabb alkoholtartalom, és a néhány gramm cukortartalom, remek egyensúlyt teremt.
1 780 Ft
Egységár: 2 373 Ft/L
KészletenBelföldön Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett
Biztonságos fizetés
Vinifikáció:
A bor elkészítésénél a három fő Tokaji fajtát használunk Hárslevelűt 45%-Furmintot 40%-Sárgamuskotályt 15% arányban.
A Hárslevelű a Bodrogolaszi Somos dűlőből, a Sárgamuskotály és a Furmint Sárospatakról, a Királyhegy dűlőből származik.
A szüret a Sárgamuskotállyal kezdődött, ezt követte a Hárslevelű, és néhány nap után a Furmint szürete is megtörtént . A legfontosabb szempont a készítés folyamán az volt, hogy csak azokat a teljesen egészséges fürtöket szedjük le, amelyek sav-cukor egyensúlya a legalkalmasabb gyöngyözőbor készítéséhez.
A Sárgamuskotályt csak nagyon enyhe1 órás héjon áztatással, a Furmint és Hárslevelű fajtákat pedig fürtpréseléssel dolgoztuk fel.
A borok erjesztése acéltartályban, fajélesztős beoltással, 16-18 °C-on történt. A három fajtát az első fejtés alkalmával házasítjuk össze.
Kóstolási jegyzet:
Színe nagyon világos, halványzöldes sárga.
Illatban nagyon friss virágos, bodzás szinte robban a pohárból. Ízében szintén ezek a virágos, bodzás jegyek jelennek meg fehér húsú őszibarackkal kiegészítve, melyet az buborékok még intenzívebbé tesznek. Az élénk savszerkezet, az alacsonyabb alkoholtartalom, és a néhány gramm cukortartalom, remek egyensúlyt teremt.
Az évjáratról
Egyelőre nehezen megítélhető évjárat, ahol korán sikerült szüretelni, és a nagyobb nyári esőzések nem károsították a termést, még akár kiváló borok is születhetnek. Általánosságban véve viszont a csapadékos ősz nem könnyítette meg az optimális szüretet.
Sárgamuskotály (Muscat Blanc)
Világfajta, tipikusan szőlős, szőlővirágos, érettebben fűszeres, korianderes, mazsolás aromákkal. Olasz vagy görög eredetű, hivatalosan francia nevén muscat blanc à petits grains-ként (kb. "kisszemű fehér muskotály") ismert. Magyarországon 800 ha az összterülete, főleg Tokajban megtalálható (nem azonos a más vidékeinken népszerű ottonel muskotállyal, sőt annak valójában csak távoli rokona).
Furmint
Testes, tüzes, magas savú és hosszan eltartható borokat ad, tipikusan almás-körtés-birses aromatikával. Számos forgalomban lévő, megdőlt elmélet után, a genetikai kutatások fényében kijelenthető, hogy Tokaj-Hegyalja a fajta őshazája. Magyarországi termőterülete összesen mintegy 4000 ha.
Hárslevelű
Jellegzetes illatú, finoman fűszeres, lágyabb savú, őszi gyümölcsökre emlékeztető ízvilágú, kedves bort ad. Régi kárpát-medencei fajta, nevét valóban a szőlő leveleinek alakjáról kapta. Egyébként a furmint leszármazottja, feltehetőleg spontán kereszteződés eredményeként; összterülete 1600 ha.