SERPENS Borászat

SERPENS FRIZZCO 2020

Évjárat

2020

Szín

Fehér

Típus

Gyöngyözőbor

Szőlőfajta

Sárgamuskotály (Muscat Blanc), Furmint, Hárslevelű

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Tokaj-Hegyalja

Alkoholtartalom

10,5 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

12 C

Maradék cukor

3,4 g/L

Vinifikáció:

 

A bor elkészítésénél a három fő Tokaji fajtát használunk Hárslevelűt 45%-Furmintot  40%-Sárgamuskotályt 15% arányban. 

A Hárslevelű a Bodrogolaszi Somos dűlőből, a Sárgamuskotály és a Furmint Sárospatakról, a Királyhegy dűlőből származik.

 

A szüret a Sárgamuskotállyal kezdődött, ezt követte a Hárslevelű, és néhány nap után a Furmint szürete is megtörtént . A legfontosabb szempont a készítés folyamán az volt, hogy csak azokat a teljesen egészséges fürtöket szedjük le, amelyek sav-cukor egyensúlya a legalkalmasabb gyöngyözőbor készítéséhez.

 

A Sárgamuskotályt csak nagyon enyhe1 órás héjon áztatással, a Furmint és Hárslevelű fajtákat pedig fürtpréseléssel dolgoztuk fel. 

 

A borok erjesztése acéltartályban, fajélesztős beoltással, 16-18 °C-on történt. A három fajtát az első fejtés alkalmával házasítjuk össze.

 

Kóstolási jegyzet:

 

Színe nagyon világos, halványzöldes sárga.

Illatban nagyon friss virágos, bodzás szinte robban a pohárból. Ízében szintén ezek a virágos, bodzás jegyek jelennek meg fehér húsú őszibarackkal kiegészítve, melyet az buborékok még intenzívebbé tesznek. Az élénk savszerkezet, az alacsonyabb alkoholtartalom, és a néhány gramm cukortartalom, remek egyensúlyt teremt. 

  • Könnyed
  • Friss
  • Barackos
  • Citrusos
  • Körtés
  • Trópusi gyümölcsös
  • Partizós

1 780 Ft

Egységár: 2 373 Ft/L

Készleten

Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett

Biztonságos fizetés

  • Könnyed
  • Friss
  • Barackos
  • Citrusos
  • Körtés
  • Trópusi gyümölcsös
  • Partizós

Vinifikáció:

 

A bor elkészítésénél a három fő Tokaji fajtát használunk Hárslevelűt 45%-Furmintot  40%-Sárgamuskotályt 15% arányban. 

A Hárslevelű a Bodrogolaszi Somos dűlőből, a Sárgamuskotály és a Furmint Sárospatakról, a Királyhegy dűlőből származik.

 

A szüret a Sárgamuskotállyal kezdődött, ezt követte a Hárslevelű, és néhány nap után a Furmint szürete is megtörtént . A legfontosabb szempont a készítés folyamán az volt, hogy csak azokat a teljesen egészséges fürtöket szedjük le, amelyek sav-cukor egyensúlya a legalkalmasabb gyöngyözőbor készítéséhez.

 

A Sárgamuskotályt csak nagyon enyhe1 órás héjon áztatással, a Furmint és Hárslevelű fajtákat pedig fürtpréseléssel dolgoztuk fel. 

 

A borok erjesztése acéltartályban, fajélesztős beoltással, 16-18 °C-on történt. A három fajtát az első fejtés alkalmával házasítjuk össze.

 

Kóstolási jegyzet:

 

Színe nagyon világos, halványzöldes sárga.

Illatban nagyon friss virágos, bodzás szinte robban a pohárból. Ízében szintén ezek a virágos, bodzás jegyek jelennek meg fehér húsú őszibarackkal kiegészítve, melyet az buborékok még intenzívebbé tesznek. Az élénk savszerkezet, az alacsonyabb alkoholtartalom, és a néhány gramm cukortartalom, remek egyensúlyt teremt. 

Az évjáratról

Egyelőre nehezen megítélhető évjárat, ahol korán sikerült szüretelni, és a nagyobb nyári esőzések nem károsították a termést, még akár kiváló borok is születhetnek. Általánosságban véve viszont a csapadékos ősz nem könnyítette meg az optimális szüretet.

Sárgamuskotály (Muscat Blanc)

Világfajta, tipikusan szőlős, szőlővirágos, érettebben fűszeres, korianderes, mazsolás aromákkal. Olasz vagy görög eredetű, hivatalosan francia nevén muscat blanc à petits grains-ként (kb. "kisszemű fehér muskotály") ismert. Magyarországon 800 ha az összterülete, főleg Tokajban megtalálható (nem azonos a más vidékeinken népszerű ottonel muskotállyal, sőt annak valójában csak távoli rokona).

Furmint

Testes, tüzes, magas savú és hosszan eltartható borokat ad, tipikusan almás-körtés-birses aromatikával. Számos forgalomban lévő, megdőlt elmélet után, a genetikai kutatások fényében kijelenthető, hogy Tokaj-Hegyalja a fajta őshazája. Magyarországi termőterülete összesen mintegy 4000 ha.

Hárslevelű

Jellegzetes illatú, finoman fűszeres, lágyabb savú, őszi gyümölcsökre emlékeztető ízvilágú, kedves bort ad. Régi kárpát-medencei fajta, nevét valóban a szőlő leveleinek alakjáról kapta. Egyébként a furmint leszármazottja, feltehetőleg spontán kereszteződés eredményeként; összterülete 1600 ha.