SERPENS Borászat

SOMOS Tokaji Furmint 2018

Évjárat

2018

Szín

Fehér

Típus

Bor

Szőlőfajta

Furmint

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Tokaj-Hegyalja

Alkoholtartalom

13,5 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

14 C

Maradék cukor

2,5 g/L

Vinifikáció:

A bor elkészítésénél a Bodrogolaszi Somos dűlőből szüretelt Furmintot használtunk. A terület több mint 80 éves tőkéket rejt, melyek igazán különleges termésre képesek minden évjáratban. Az egész év, valamint a szüreti időpont kiválasztása során legfontosabb szempont az volt, hogy csak teljesen egészséges fürtöket dolgozzunk fel, melyek az optimális cukor-sav egyensúlyban vannak. A feldolgozás során a fürtöket egészben préseljük, kíméletesen, nagyon alacsony nyomással. Az erjesztés 30 %-ban tartályban, 70%-ban hordóban történt, melyek 2010-es készítésű 220, illetve 300 literes hordók voltak. Az erjesztés során hordónként más-más élesztőt használtunk. Az erjesztés után az első fejtés elvégzéséig egyre ritkuló időközönként a hordókban seprő kevergetést alkalmaztunk. A bort május elejéig hordóban érleltük tovább.

Kóstolási jegyzet:

Színe vibráló, halvány citromsárga. Illatban karakteres, friss, enyhe citrusossággal rendelkezik, ugyanakkor a hordó fimon fűszerességet kölcsönöz neki, melyet a gyümölcsös jelleg keretez. Ízében kiváló savszerkezetű, lendületes, a citrusos jegyek itt is megjelennek, mely mellett gyümölcsösség és fűszeresség, finom krémesség jellemzi A 2018-as nagyon meleg száraz már-már aszályos évjáratban is az öreg tőkék kiváló termést adtak, savát az andezites altalaj teszi különlegessé. A bor még életútja elején tart, de már most is nagy élménnyel kortyolható.

Analízis:

Alkohol: 13,5 %
Cukor: 2,5 g/l
Sav: 5,7 g/l

  • Citrusos
  • Ásványos
  • Fűszeres

4 490 Ft

Egységár: 5 987 Ft/L

Készleten

Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett

Biztonságos fizetés

  • Citrusos
  • Ásványos
  • Fűszeres

Vinifikáció:

A bor elkészítésénél a Bodrogolaszi Somos dűlőből szüretelt Furmintot használtunk. A terület több mint 80 éves tőkéket rejt, melyek igazán különleges termésre képesek minden évjáratban. Az egész év, valamint a szüreti időpont kiválasztása során legfontosabb szempont az volt, hogy csak teljesen egészséges fürtöket dolgozzunk fel, melyek az optimális cukor-sav egyensúlyban vannak. A feldolgozás során a fürtöket egészben préseljük, kíméletesen, nagyon alacsony nyomással. Az erjesztés 30 %-ban tartályban, 70%-ban hordóban történt, melyek 2010-es készítésű 220, illetve 300 literes hordók voltak. Az erjesztés során hordónként más-más élesztőt használtunk. Az erjesztés után az első fejtés elvégzéséig egyre ritkuló időközönként a hordókban seprő kevergetést alkalmaztunk. A bort május elejéig hordóban érleltük tovább.

Kóstolási jegyzet:

Színe vibráló, halvány citromsárga. Illatban karakteres, friss, enyhe citrusossággal rendelkezik, ugyanakkor a hordó fimon fűszerességet kölcsönöz neki, melyet a gyümölcsös jelleg keretez. Ízében kiváló savszerkezetű, lendületes, a citrusos jegyek itt is megjelennek, mely mellett gyümölcsösség és fűszeresség, finom krémesség jellemzi A 2018-as nagyon meleg száraz már-már aszályos évjáratban is az öreg tőkék kiváló termést adtak, savát az andezites altalaj teszi különlegessé. A bor még életútja elején tart, de már most is nagy élménnyel kortyolható.

Analízis:

Alkohol: 13,5 %
Cukor: 2,5 g/l
Sav: 5,7 g/l

Az évjáratról

Lényegében már tavasztól kezdve rendkívül meleg év volt, amit ráadásul az is megnehezített, hogy a 2017-es aszályok után a talajok vízháztartása sem volt megfelelő. Ez kirívóan korai szüretet eredményezett a legtöbb borvidéken, szerencsés esetben még, illetve már jó savú, szép aromatikájú, de valamelyest korán érő borokkal.

Furmint

Testes, tüzes, magas savú és hosszan eltartható borokat ad, tipikusan almás-körtés-birses aromatikával. Számos forgalomban lévő, megdőlt elmélet után, a genetikai kutatások fényében kijelenthető, hogy Tokaj-Hegyalja a fajta őshazája. Magyarországi termőterülete összesen mintegy 4000 ha.