SERPENS Borászat

KIRÁLY-HEGY Tokaji Furmint 2018

Évjárat

2018

Szín

Fehér

Típus

Bor

Szőlőfajta

Furmint

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Tokaj-Hegyalja

Alkoholtartalom

13,5 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

14 C

Maradék cukor

2,6 g/L

Vinifikáció:

A bor elkészítésénél a Sárospataki Király-hegy dűlőből, szüretelt Furmintot használtunk. A terület közel 60 éves tőkéket rejt. Az egész év, valamint a szüreti időpont kiválasztása során legfontosabb szempont az volt, hogy csak teljesen egészséges fürtöket dolgozzunk fel, melyek az optimális cukor-sav egyensúlyban vannak. A feldolgozás során a fürtöket egészben préseljük, kíméletesen, nagyon alacsony nyomással. Az erjesztés 100%-ban hordóban történt, melyek 2013-es készítésű 500 illetve 300 literes hordók voltak. Az erjesztés hordónként más-más élesztőt használtunk. Az erjesztés után az első fejtés elvégzéséig egyre ritkuló időközönként a hordókban seprő kevergetést alkalmaztunk. A bort május elejéig hordóban érleltük tovább.

Kóstolási jegyzet:

Színe vibráló, halvány citromsárga. Illatban az érleltség, ami karakteresebben jelen van, enyhe krémességgel és ásványossággal. Ízében nagyon kerek, krémes vastag, elegáns hordó jegyekkel, a végén az ásványosság és finom gyümölcsösség zárják a kortyot.

Analízis:

Alkohol: 13,5 %
Cukor: 2,6 g/l
Sav: 5,4 g/l

  • Ásványos
  • Krémes
  • Rakd el!

4 490 Ft

Egységár: 5 987 Ft/L

Készleten

Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett

Biztonságos fizetés

  • Ásványos
  • Krémes
  • Rakd el!

Vinifikáció:

A bor elkészítésénél a Sárospataki Király-hegy dűlőből, szüretelt Furmintot használtunk. A terület közel 60 éves tőkéket rejt. Az egész év, valamint a szüreti időpont kiválasztása során legfontosabb szempont az volt, hogy csak teljesen egészséges fürtöket dolgozzunk fel, melyek az optimális cukor-sav egyensúlyban vannak. A feldolgozás során a fürtöket egészben préseljük, kíméletesen, nagyon alacsony nyomással. Az erjesztés 100%-ban hordóban történt, melyek 2013-es készítésű 500 illetve 300 literes hordók voltak. Az erjesztés hordónként más-más élesztőt használtunk. Az erjesztés után az első fejtés elvégzéséig egyre ritkuló időközönként a hordókban seprő kevergetést alkalmaztunk. A bort május elejéig hordóban érleltük tovább.

Kóstolási jegyzet:

Színe vibráló, halvány citromsárga. Illatban az érleltség, ami karakteresebben jelen van, enyhe krémességgel és ásványossággal. Ízében nagyon kerek, krémes vastag, elegáns hordó jegyekkel, a végén az ásványosság és finom gyümölcsösség zárják a kortyot.

Analízis:

Alkohol: 13,5 %
Cukor: 2,6 g/l
Sav: 5,4 g/l

Az évjáratról

Lényegében már tavasztól kezdve rendkívül meleg év volt, amit ráadásul az is megnehezített, hogy a 2017-es aszályok után a talajok vízháztartása sem volt megfelelő. Ez kirívóan korai szüretet eredményezett a legtöbb borvidéken, szerencsés esetben még, illetve már jó savú, szép aromatikájú, de valamelyest korán érő borokkal.

Furmint

Testes, tüzes, magas savú és hosszan eltartható borokat ad, tipikusan almás-körtés-birses aromatikával. Számos forgalomban lévő, megdőlt elmélet után, a genetikai kutatások fényében kijelenthető, hogy Tokaj-Hegyalja a fajta őshazája. Magyarországi termőterülete összesen mintegy 4000 ha.